lørdag 8. mars 2014

Vinterens vakreste eventyr er i gang!

NB! Størsteparten av dette innlegget er spekket med linker og uhemma skryt av Alta, Finnmark og Finnmarksløpet.

Sønnen min er handler for sin svigerfar under årets Finnmarksløp, og spurte meg om jeg ikke kunne strikke han en genser med huskeymønster. Jeg tok utgangspunkt i maskeantallet jeg hadde brukt da jeg strikket han genser til jul i 2012 og et mønsterdiagram som er kjøpt på Raverly. Genseren er strikket i Alafosslopi, og jeg plukket ut farger og laga litt border etter eget hode. Mottakeren blei fornøyd, og resultatet slik:
Er mest stolt av modellen ;)
Torsdag gikk starten på årets Borealis vinterfestival med åpningsshow av og med elever ved Alta videregående skole. Over 3000 hadde møtt opp for å få med seg åpningen! Samtidig presenteres årets hundekjørere. Her kan interesserte se det spektakulære showet som i år tar for seg samisk eventyr - i tillegg til at kjørere og nasjoner presenteres.

Hele bysentrum er forvandlet til et kunstverk laget av snø og is - hovedsaklig laget av barn og unge i Alta, med hjelp av lærere ved Alta videregående skole. Også russiske iskunstnere er med i år, som et resultat av Barentssamarbeidet skolen er en del av. Her er et ørlite utdrag av årets kunstverk:
Scenen som blir brukt under åpningshow og konserter gjennom festivaldagene
 Det ble i går kveld kjørt lysshow fra scenen som kan sees her

Inni denne skulpturer går det ganger, til stor glede for barna

3 russiske dukker bak Finnmarksløpets start/mål

Iskino, bildeutstilling og Nrk "studio"
Oppfordrer selvfølgelig alle sammen til å følge sendingene fra Finnmarksløpet 2014 på Nrk 1 hver kveld 


Inngangspartiet på Alta Amfi; Bilde på is
Når mørket faller på om kvelden, er det vakker belysning i de mange kunstverkene. Lyssettinga har elever og lærere fra elektrolinja sørget for.

Starten på Finnmarksløpet er alltid fantastisk å delta på. Mange tusen blide publikummere, over 1500 ivrige og nydelige hunder med mushere (hundekjørere), frivillige, musikk, presentasjon av hver enkelt spann. Det er vanskelig å beskrive - men har du opplevd dette vil du aldri glemme det :)

Finnmarksløpet er Europas tøffeste hundeløp, og det er mange kjente navn som kjører. Vi har jo mediekjendis Lars Monsen som deltaker gjennom flere år, selv om han tidligere ikke har vært av favorittene til pallplass. Monsen har som mål å bli verdens beste hundekjører, så det blir spennende å se hvor langt opp han når i år.
Publikum gjør seg klar til å sende 132 hundespann over vidda
Både starten og målgangen på Finnmaraksløpet befinner seg i gågata i Alta sentrum. 
I andre enden av gågata er nykirka vår, formet som nordlys
De første 73 spannene kjører i 500 km klassen og har 8 hunder i spannet

Startnr 15: Tor Birger Seppola, FL500
Her starter Tor Birger ut med sitt unge, glade spann. Og publikum hilser "high five" til førerne. Min sønn er handler for disse firbente og fører, og har trent mye med dem.

Tor Birger hilser glad sitt publikum.
Vi ønsker kjører nr 15 lykke til med å nå sitt mål; Å fullføre FL500 :)

I skrivende stund har allerede en kjører brutt, orkanen "Jorunn" har truffet Finnmark, og sporene er harde. Så årets løp ser ut til å bli tøft for både firbente og tobente.
Startnr 167: Harald Tunheim
 I 1000 km klassen har kjørerne 14 hunder, og i år er det 54 spann som starter. Før de får stille her, må de ha gjennomført FL500 tidligere. Disse spannene har sponsorer og andre i sleden fra sentrum og noen km opp Altadalen hvor 1000 km klassen EGENTLIG starter. Denne starten er mest for show, og kalles "sjarmøretappen". På restarten koples de egentlige hundesledene på spannet, og eventyret kan virkelig begynne.

Harald Tunheim er en av "de store" og har vunnet FL 5 ganger. En utrolig flott mann, som dedikerer årets løp til sin kreftsyke kone. Han har gitt et utrolig flott intervju med fokus på pårørende til alvorlig syke. Interesserte kan lese eller høre intervjuet her


Startnr 176: Kristian Walseth
Kristian er en av de "unge og SVÆRT lovende", og er nevøen til min søster og hennes mann. Utrolig artig å følge utviklingen til Kristian, spesielt siden han var baby da jeg traff han første gang. Kristian har et utrolig humør, noe som nok har mye å si som hundefører.
Startnr 185: Roger Dahl
Roger Dahl, også kaldt "Mr Finnmarksløpet", har en rekke løp bak seg. Han har brutt ett løp, da han stilte med schæferhunder i spannet (!). Roger kjører årets løp UTEN handler eller noen form for hjelp - slik Finnmarksløpene var opprinnelig.

Til de av dere som har lest innlegget helt hit, anbefaler jeg å sette av 3-4 minutter til å nyte "Vinterens vakreste eventyr", som er laget av min nabo Ivar Thomassen, og her framført av Ivar selv:

Og alle som fullfører FL500 og FL1000 er VINNERE, og møtes med samme musikkfanfare i målgangen :)

E det rart æ e stolt av å være Altaværing og Finnmarking??

Gratulerer med kvinnedagen dagen alle verdens kvinner :)

Lene Sofie

7 kommentarer:

 1. Lykke til med Finnmarksløpet, vi følger med på tv som vanlig. Håper stormen gir seg fort og at dere får noen flotte dager der nord.
  Klem til deg fra meg

  SvarSlett
 2. For et flott innlegg! Stilig "handler"-genser til den flotte sønnen din. Skjønner du er stolt av han også. Nå må dere nyte dagene med så mye fint rundt dere. Jeg følger med på TV.

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
 3. Herlig genser og for ikke og si sønn, skjønner godt du er stolt av han :)
  Sikkert mye liv som følger dette løpet, kos dere masse.
  Klem fra Berit

  SvarSlett
 4. Flott genser på en stilig kar. Kan godt forstå at du er stolt av han.
  Her var det mange fine bilder.

  SvarSlett
 5. Så flott genser.
  Imponerende is skulpturer

  SvarSlett
 6. Finner ikke mønsteret på genseren på nettsiden.. kan du sende direkte linken til mønsteret? :)

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen kommentar hos meg - det setter jeg stor pris på